هفته وکیل مدافع – روز نخست: نشست خبری

اولین روز از هفته وکیل مدافع در سال 1397 با حضور جمعی از خبرنگاران استان در محل کانون وکلای دادگستری استان قزوین و با پرسش و پاسخ  و مصاحبه های متعدد از رئیس این کانون سپری شد.

در ادامه به ارائه بخش هایی از گزارش های خبری منتشر شده در رسانه ها خواهیم پرداخت.

محمد نسخه چی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران رسانه های گروهی استان با تشریح برنامه های هفته وکیل در استان قزوین گفت: ۷ اسفند ماه برای ما نماد روزی است که وکلای دادگستری توانستند به استقلال دست پیدا کنند و تصویب لایحه کانون وکلا یکی از مهمترین دستاوردهای این بخش است.

وی اضافه کرد: وکلا  باید مستقل بوده و وابسته به حکومت و دولتها نباشند تا بتوانند بدون ترس دفاع از موکلین را بر عهده بگیرند لذا در این مسیر فراز و نشیب های زیادی داشته ایم تا بتوانیم از حقوق مردم بخوبی و عادلانه دفاع کنیم.

نسخه چی تصریح کرد: نقش وکیل در فرآیند دادرسی مهم است و حضور وکیل مستقل در جریان دادرسی در تسریع زمان رسیدگی، احقاق حق مردم و جلب رضایت عمومی موثر است.

 

وی اظهارداشت: اگر دستگاه قضایی با ما همسو شود و مردم برای هر مشکل حقوقی از مشاوره وکیل استفاده کنند می توان به کاهش تعداد پرونده در محاکم امیدوار بود اما برای تحقق آن نیازمند فرهنگ سازی هستیم تا مشاوره قضایی و استفاده از وکیل در جامعه نهادینه شود.

نسخه چی افزود: حضور وکیل می تواند از اطاله دادرسی و گاهی از بروز مشکلات بزرگتر و گره های کور جلوگیری کرده و هزینه های کشور را بشدت کاهش دهد.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان قزوین یادآورشد: یک قاعده حقوقی داریم که اگر کسی دانش کافی نداشت باید از افراد متخصص اسفاده کند تا حقش ضایع نشود و کانون وکلا این امکان را ایجاد کرده تا همه شهروندان بتوانند از مشاوره حقوقی و دفاع وکیل در محاکم دادرسی بخوبی استفاده کنند.

دریافت حق الوکاله عادلانه و منطقی است

نسخه چی گفت: برخی متاسفانه در خصوص دریافت حق الوکاله غیر منصفانه برخورد کرده و در فضای مجازی مسائلی غیر واقعی را مطرح می کنند که حقیقت ندارد.

وی بیان کرد: این در حالی است که تعرفه های تعیین شده عادلانه و منطقی است و کسی نمی تواند هزینه های بیشتری دریافت کند و نباید یک یا دو پرونده که ارزش بالایی دارند مورد قضاوت قرار گیرد.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان اضافه کرد: در کنار آن بر رفتار وکلا نظارت جدی داریم تا تخلفی صورت نگیرد و اگر وکیلی خطا کند با آن برخورد قانونی می شود.

نسخه چی یادآورشد: وکلا نقش ارائه معاضدت قضایی و مشاوره رایگان به افراد کم درآمد را بر عهده دارند و هر کسی که به کانون مراجعه کند و توان مالی نداشته باشد هم تحت پوشش خدمات خود قرار می دهیم.

 

وی اظهارداشت: هر جا وکیل الزامی باشد ما معرفی می کنیم تا کسی از این حق محروم نشود اما تعداد پرونده ها ملاک حضور ما نیست و شاخص اقتصادی مهم است.

نسخه چی گفت: اگر شاخص اقتصادی بالا باشد استفاده از وکیل عادی و اجباری است لذا هم حق الوکاله کاهش می یابد و اشتغال برای همه تحصیل کرده ها ایجاد می شود.

وی یادآورشد: مهمترین اولویت این است که سطح علمی همکاران را بالا ببریم تا خطا کمتر شود به شکل های مختلف از تجریه وکلای ممتاز استفاده می کنیم و لازم است ارتباط بیشتری با مردم داشته باشیم و آنها را با قوانین آشنا کنیم و بگوییم مشاوره حقوقی لازم است تا کاهش پرونده ها صورت گیرد.

۴۰ درصد وکلای استان بیکارند

رئیس کانون وکلای دادگستری استان قزوین یادآورشد: متاسفانه به دلیل الزامی و اجباری نشدن استفاده از وکیل در محاکم با مشکلات اشتغال این گروه مواجهیم که در حال حاضر حدود ۴۰ درصد وکلای ما بیکار هستند.

وی اضافه کرد: به دلیل مشکلات ایجاد شده و نبود کار برخی از وکلا پروانه وکالت را تودیع می کنند و تمدید نمی شود که باید برای آنها فکری کرد.

نسخه چی اظهارداشت: در حال حاضر ۸۰۰ نفر عضو کانون وکلای دادگستری استان هستند که ۷۸۰ نفر آنها  پایه یک و بقیه کارآموزند و دو سوم افراد مرد و یک سوم هم بانوان هستند.

وی بیان کرد: وکلای ما سالهاست جوان تر شده اند لذا دغدغه ما این است تا کسانی که دانش علمی بالایی دارند وارد این مجموعه شوند تا بتوانند راحت تر وارد بازار کار شوند که در این مسیر از وکلای باتجربه هم برای انتقال دانش تخصصی به نیروهای جوان استفاده می کنیم.

نسخه چی گفت: امسال آزمون کانون وکلا برگزار شد و۱۷۰۰ نفر شرکت کردند و ۷۵ نفر قبول شدند و توانستیم ۲۵ درصد ظرفیت را افزایش دهیم که ۳۰ درصد از میان ایثارگران انتخاب می شوند.

وی بیان کرد: باید کسانی که وارد حرفه وکالت می شوند از فیلتر علمی، تخصصی و اخلاقی عبور کنند و کمیسیون تبصره یک برای ورودی ها تصمیم می گیرد و تعداد مورد نیاز استخراج و نیاز آموزشی دادگستری بررسی و تعداد آن تعیین می شود تا جایگاه وکالت دچارخدشه نشود.

نسخه چی گفت: از سال ۷۶ کانون وکلا دنبال به روز شدن قوانین هستند چون برخی کارآمد نیست که البته باید توسط خود وکلا اصلاح شود و استقلال این نهاد را حفظ کند.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان قزوین تصریح کرد: لایحه قانون جامع وکلا در کمیسیون قضایی در دست بررسی است و نظر نمایندگان گرفته می شود که با تصویب آن بخش زیادی از نیازها و مشکلات پاسخ داده می شود.

 

وی گفت: با این لایحه برخی مسائل مانند موازی کاری در مرکز مشاوره وکلای قوه قضائیه، حضور و جذب فارغ التحصیلان حقوق، نظارت بر آزمون وکلا که از دغدغه هاست برطرف می شود.

نسخه چی اظهارداشت: از اول تا ۷  اسفند برنامه هایی در استان پیش بینی شده و با ارائه خدمات مشاوره ای رایگان درصددیم تا در این زمینه فرهنگ سازی خوبی صورت گیرد.

وی اضافه کرد: دیدار با مسئولان استان، حضور خانم جنیدی معاون حقوقی رئیس جمهور در جمع وکلای استان، دیدار با دادستان و رئیس کل دادگستری از برنامه های هفته وکیل در استان است.

نسخه چی در مورد حقوق شهروندی هم گفت: حقوق شهروندی از مسایل مهمی است که منشور آن توسط رئیس جمهور ابلاغ شد و در این راستا ما نیز جلسات آموزشی متعددی برگزار و سرفصل های آن را برای وکلا تشریح کرده ایم و برای اجرایی شدن آن مشارکت داریم.

وی اظهار داشت: در خصوص حقوق شهروندی نگاه دولت بیشتر تکریم ارباب رجوع است شاید در میز خدمت خلاصه شده اما از نگاه ما خیلی فراتر است و شهروندان باید مطالبه گر باشند و حقوق خود را بشناسند و آن را درخواست کنند.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان قزوین تصریح کرد: اولین گام در این زمینه این است که مردم به اطلاعات ادارات دسترسی داشته باشند و امکانی ایجاد شود تا حقوق آنها ادا شود و اگر حقی ضایع شد امکان دریافت خسارت هم باشد.

وی افزود: در حقوق شهروندی در ابتدای راه هستیم و باید شفافیت و دسترسی آزاد به اطلاعات و امکان مطالبه گری و دادن خسارت در جامعه مهیا باشد تا شاهد اتفاقات خوبی در این عرصه باشیم.


نسخه‌چی در گفتگو با اهالی رسانه به‌مناسبت هفته وکیل افزود: در حال حاضر ۸۰۰ نفر عضو کانون وکلای دادگستری استان قزوین هستند که ۷۸۰ نفر آن‌ها وکیل پایه یک و مابقی کارآموزند؛ یک سوم وکلای استان بانوان هستند.
او با اشاره به جوان بودن میانگین سنی وکلای استان هم گفت: برای ارتقاء بنیه علمی وکلا، در کنار برگزاری کارگاه‌های آموزشی و دوره‌های علمی، از تجربه وکلای پیشکسوت هم برای انتقال دانش تخصصی به نیرو‌های جوان استفاده می‌شود.
رئیس کانون وکلا با بیان این‌که باید افرادی به‌عنوان وکیل انتخاب شوند که از مبادی علمی، تخصصی و اخلاقی عبور کنند گفت: در آزمون وکالت استان، هزار و ۷۰۰ نفر شرکت کردند که از این تعداد ۷۵ نفر پذیرفته شده اند.
به گفته نسخه چی، امسال نسبت به سال گذشته ظرفیت پذیرش ۲۵ درصد افزایش داشت که براساس قانون ۳۰ درصدِ آن، متعلق به ایثارگران بود.
او کارآمد نبودن قوانین مربوط به وکالت را از جمله مشکلات این حوزه دانست و گفت: کانون‌های وکلا از سال ۷۶ به‌دنبال به‌روز کردن قوانین هستند و معتقدند این اصلاحات باید توسط جامعه وکالت انجام شود؛ به همین منظور طرح قانون جامع وکالت تهیه شده که در کمیسیون قضایی مجلس در دست بررسی است.


رئیس کانون وکلای دادگستری استان از جمله دغدغه‌های مربوط به این طرح را بررسی موضوع مرکز مشاوران وکلای قوه قضائیه، حضور و جذب فارغ التحصیلان حقوق و نظارت بر آزمون وکلا دانست و افزود: با اصلاح و تصویب این طرح به بخش زیادی از نیاز‌ها و مشکلات این حوزه پاسخ داده خواهد شد.
این وکیل دادگستری درباره عملکرد کانون وکلای استان هم گفت: در سال جاری ۶۰۰ پرونده تسخیری به کانون معرفی شده که بیش از ۹۰ درصد این پرونده‌ها رایگان رسیدگی شده است.
نسخه چی افزود: علاوه بر این بیش از ۱۰ هزار مشاوره حقوقی و قضایی به‌صورت رایگان به مردم استان قزوین داده شده است.
او همسویی دستگاه قضا با جامعه وکالت را عاملی برای کاهش تعداد ورود پرونده‌ها در محاکم دانست و گفت: سالانه بیش از ۲۵۰ هزار پرونده در محاکم دادگستری استان طرح می‌شود که وکلا به‌طور متوسط در۵۰ هزار پرونده حضور دارند.
رئیس هیئت مدیره کانون وکلای قزوین همچنین با اشاره به برنامه‌های هفته وکیل مدافع (یکم تا هفتم اسفند) گفت: در این هفته در تمام دفاتر وکلا و محاکم قضایی مشاوره رایگان حقوقی داده می‌شود.